Welke kliniek biedt de beste zorg?

Het aantal zelfstandige klinieken groeit flink, voor patiënten valt er steeds meer te kiezen. Waar kunt u het beste terecht voor een knieoperatie, het laseren van uw ogen of dermatologische ingrepen? EWonderzoeken vergelijkt 11 behandelingen in 238 klinieken.

Twee zelfstandige klinieken halen dit jaar voor een behandeling die zij uitvoeren de maximale score op alle onderdelen in het onderzoek Beste klinieken van EWonderzoeken. Het gaat om de staaroperaties bij Worldeye in Amsterdam en bij Oogkliniek De Horsten in Wassenaar. Nog eens veertien klinieken scoren weliswaar niet op alle subonderdelen maximaal, maar behalen wel voor één of meerdere ingrepen de hoogste eindscore en een bovengemiddelde score op alle subonderdelen. Het gaat onder meer om Orthoparc in Bosch en Duin voor het plaatsen van knie- en heupprothesen, en om Ceulen Klinieken, met vestigingen in Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam voor de dermatologische ingrepen.

In het onderzoek Beste klinieken vergelijkt EWonderzoeken met behulp van strategisch adviesbureau SiRM – dat is gespecialiseerd in vraagstukken rond marktwerking, onder meer in de zorg – de kwa­liteit van 11 behandelingen in 238 zelfstandige klinieken. Voor de analyse is gebruik­gemaakt van 223 zogenoemde indi­ca­toren, gegevens die de klinieken elk jaar verplicht moeten aanleveren bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en bij het Zorginstituut Nederland.

Het gaat om indicatoren over het verslagjaar 2019, het meest recente jaar waarover betrouwbare informatie openbaar beschikbaar is. Dit zijn gegevens van de periode voordat de coronacrisis uitbrak. Het afgelopen coronajaar heeft dus geen invloed gehad op de scores die uit dit onderzoek komen.

Eén tot vier bollen

Uit het onderzoek rollen per kliniek en per behandeling drie scores: twee voor subonderdelen – uitvoering en organisatie – die uiteindelijk de pijler vormen onder de derde score, het eindoordeel. Bij de score voor de uitvoering telt bijvoorbeeld mee of klinieken registreren of patiënten op tijd antibiotica krijgen toegediend voor een operatie, om zo het risico op infecties te verminderen. Bij het subonderdeel organisatie wordt onder meer gekeken of patiënten zelf de mogelijkheid krijgen om de verdovingsmethode van hun voorkeur aan te geven en of zij bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen om een behandeling ’s avonds te laten uitvoeren.

Alle scores worden uitgedrukt in één tot vier bollen. Eén of twee bollen betekent dat de kliniek respectievelijk veel lager of lager dan het landelijk gemiddelde scoort en drie of vier bollen staan voor hoger en veel hoger. De scores geven inzicht in de mate waarin de klinieken voldoen aan de basisvoorwaarden om goede en veilige zorg te kunnen verlenen, ten opzichte van het landelijk gemiddelde.